Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Lezing Van Karrespoor tot Maasroute

aanleg%20Maasroute Lezing Van Karrespoor tot Maasroute - Heemkundekring Op 't Goede SpoorOp  dinsdag 3 oktober 2023 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder

Foto 3 915x518

Schoolstraat 19 te Waspik een lezing over

 

“Van karrenspoor tot Maasroute”

 

Wie kent hem niet; De Maasroute, de A 59! Dit was echter voorheen ook gewoon een karrenspoor.

 

Al in de vroege middeleeuwen moet er een weg hebben bestaan door de Langstraat tussen de handelssteden ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg. De Langstraat maakte dan deel uit van de Grote Waard, een poldergebied, dat zich tot 1421 uitstrekt van Vlijmen in het oosten tot Maasdam in het westen. Die weg zal niet meer dan een karrenspoor zijn geweest. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 is dit alles grotendeels verdwenen. 

Foto: aanleg van de Maasroute, ca. 1960 met van links naar rechts de St. Clemenskerk, de Oude Toren, de St. Jan en het voormalige raadhuis (foto J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Pas op oude topografische kaarten van rond 1560 zien wij delen van de oude handelsroute terugkomen als ‘Oude Straeten’.  Waren deze ‘Oude Straeten’, die deels ook nu nog in het landschap voorkomen, overblijfselen van de oude middeleeuwse straatweg?

30 jaar later, na de vloed, tussen 1450 en 1550, is meer zuidelijk de Langstraatse Zeedijk aangelegd op de hoger gelegen dekzandrug van de Langstraat en zijn ook de dorpen zoals wij die nu kennen herbouwd. Deze dijk, de Langstraatse Zeedijk, later Winterdijk genoemd, tussen Raamsdonk en Drunen, zou een belangrijk deel gaan uitmaken van een nieuwe weg door de Langstraat.                                               

De roep om een nieuwe verkeerssnelweg wordt na 1930 steeds luider. Na kleine aanpassingen aan de oude Langstraatweg tussen1952 en 1956 wordt in 1960 besloten tot de aanleg van een verkeerssnelweg, eerst 2-baans, later 4-baans, de huidige Maasroute.

In 2019 was het 50 jaar geleden dat de Maasroute officieel geopend werd. En dan te bedenken dat deze weg begonnen is als een karrenspoor? 

Gien van Wijk, bestuurslid van de heemkundekring Onsenoort, heeft daar wel over nagedacht en er zelfs een boek overgeschreven. En op 3 oktober komt hij u daar meer over vertellen.


Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van

€ 3,50.

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!

 

Het bestuur van Hkk “Op ’t Goede Spoor” Waspik.