29 maart: Theatrale dienst sterfelijkheid in DOMUSDELA

Beste leden en andere evt. geinteresseerden,

Onderstaand persbericht willen we graag met jullie delen. We zijn benieuwd achteraf naar uw ervaringen.

Het bestuur van HKK Op 't Goede Spoor

Eerste editie De Leken

Theatrale dienst sterfelijkheid in DOMUSDELA

Hoe gaan we anno 2021 om met de dood? Die vraag staat 29 maart centraal tijdens de eerste editie van De Leken. Waar creatieven, een religieus en een jonge  ervaringsdeskundige onder leiding van theatermaker Oscar Kocken samenkomen voor een uniek, eenmalig programma.

In DOMUSDELA - voormalig klooster Mariënhage - ontmoet een bont gezelschap elkaar voor een inspirerend programma vol open gesprekken, interviews, muziek, preken en meeslepende verhalen, waarin ook de geschiedenis van dit voormalige klooster wordt belicht. Te gast zijn schrijver Daan Windhorst, fransciscanenbroeder Hans van Bemmel, ervaringsdeskundige Jip Schreibers die leeft met een kwaadaardige hersentumor, theatermaker Eva Knibbe die de dood voor het gerecht daagde, schrijver voor De Eenzame Uitvaart Eric Alink en stadsdichter, muzikant Iris Penning. Wat kunnen we meenemen van die traditie en wat laten we liever achter? Welke oeroude leefregels zijn nu nog actueel en wat zijn vandaag de dag onze antwoorden op vragen die levensgroot zijn en tegelijkertijd doodnormaal?

Publiek kan de theatrale dienst gratis online bijwonen via https://brabantskloosterleven.nl/events/livestream-theatrale-dienst-de-nieuwe-orde-sterfelijkheid/ Maar kan via collecte (tikkie link) een vrijwillige bijdrage geven waarmee extra opdracht naar jonge maker gefinancierd wordt in laatste editie.

Over De Leken In het jaar van het Brabants Kloosterleven onderzoeken theatermaker Oscar Kocken en schrijver Daan Windhorst of het een goed idee is om in 2021 een nieuwe orde te stichten. Dat doen zij in een rondreizende theatrale dienst, waarvan dit de eerste is en i.s.m. de Bibliotheek Eindhoven en DOMUSDELA wordt georganiseerd.

2021 - Jaar van het Brabants Kloosterleven
In 2021 maken we zichtbaar hoe de geschiedenis van de Brabantse kloosters onze samenleving heeft beïnvloed, maar we kijken ook naar het heden en de toekomst. We verkennen kloosterwaarden en -tradities, en vragen kloosterlingen, kunstenaars en publiek hoe de unieke levenswijze binnen de kloostermuren een kennis- en inspiratiebron vormt voor de toekomst. Dat gebeurt met programma’s, boeken en publicaties, exposities en een bijzonder wandelpad langs vijftig kloosterplekken. Meer informatie: www.brabantskloosterleven.nl

Het jaar van het Brabants kloosterleven is geïnitieerd door provincie Noord-Brabant en wordt gerealiseerd door een netwerk van religieuzen, creatieven, publiek en betrokken burgers en organisaties..