Lezing 69 jaar Molukkers in Nederland

                                                

 

           Logo HKK 2019        

Op  dinsdag 6 okt. 2020 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder Schoolstraat 19 te Waspik

 

                  een lezing over 69 jaar Molukkers in Nederland Door…..Louise Parihala en muzikaal                              ondersteund door Tony Parinussa

Bij deze nodigen wij u uit om te komen luisteren naar onze eerste lezing van het seizoen 2020-2021. De lezing wordt gehouden in Den Bolder te Waspik. Een grote zaal staat ons daar ter beschikking om geheel conform de richtlijnen van het RIVM u een veilige omgeving te bieden.

 

In 1951 kwam Louise Parihala als 4-jarig meisje met haar ouders naar Nederland; samen met nog 12.500 andere Molukkers, voornamelijk ex-KNIL-militairen, inclusief familie. Haar vader was ook KNIL-militair en had meegevochten aan de kant van Nederland tegen Soekarno (KNIL betekent Koninklijk Nederlands-Indisch Leger).

Op dienstbevel moesten zij Indonesië verlaten voor een tijdelijk verblijf van zes maanden in Nederland. De KNIL-militairen met hun gezinnen kregen onderdak in een gedeelte van het oude concentratiekamp Vught. Vlak voor de aankomst in Nederland werden alle militairen ontslagen. Dat was een schok. Terugkeer naar Ambon werd haast onmogelijk.

Die beloofde zes maanden zijn inmiddels meer dan 69 jaren geworden. In 1968 besloot de regering dat de Molukkers definitief in Nederland mochten blijven. In kamp Vught, omgedoopt tot woonoord Lunetten, wonen nu nog steeds driehonderd Molukkers. De andere Molukkers zijn over het hele land verspreid. Hoewel zij al heel lang in Nederland wonen, is er weinig over de Molukkers bekend. Natuurlijk borrelt dan bij ons de treinkapingen naar boven. Maar wat weten we eigenlijk van hen?

Mevrouw Parihala, die nu nog steeds in woonoord Lunetten woont, vertelt over de geschiedenis van het Molukse volk. Ook laat zij ons kennis maken met de Molukse cultuur en hun traditie. De lezing wordt muzikaal omlijst door Tony Parinussa.

 

Vanavond horen we hoe het deze groep mensen vergaan is in de afgelopen 65 jaar.

Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van

€ 3,50.

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!

 Het bestuur van Hkk “Op ’t Goede Spoor” Waspik.