Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Jaarprogramma update

Logo HKK 2019

JAARPROGRAMMA Seizoen 2020 - 2021

Helaas heeft de corona-crisis al onze activiteiten lamgelegd, het is nu, eind oktober, nog niet duidelijk wat dat voor de rest van het seizoen betekent. Wij houden u op de hoogte.

Hierbij een overzicht van de geplande activiteiten voor het seizoen 2020-2021. Noteer alvast de datums.

Let op: de eerste twee lezingen (6-10 en 24-11) zijn in SCC Den Bolder en niet in ’t Schooltje. Reden hiertoe is de beperkte bezoekerscapaciteit a.g.v. de richtlijnen van het RIVM. Wij willen onze leden niet teleurstellen om geen plaats te hebben, vandaar dat besloten is uit te wijken naar Den Bolder. Voor de andere lezingen en de jaarvergadering wachten we de ontwikkelingen nog even af.

Najaar excursie: besloten is om deze a.g.v. het Coronavirus niet door te laten gaan.

Dinsdag 6 oktober 2020: geannuleerd a.g.v. impact richtlijnen RIVM

Lezing door Louise Parihala over “65 Molukkers in Nederland”. Zij vertelt het verhaal van de komst van de Molukkers naar Nederland en hoe het hun hier vergaan is, hoe zij het ervaren hebben en hoe Nederland en haar bevolking om is gegaan met deze Molukkers. De lezing zal soms onderbroken worden door een zanger die Molukse liederen ten gehore brengt.

Dinsdag 24 november 2020: geannuleerd a.g.v. impact richtlijnen RIVM

Vera Hoorens neemt u mee in een lezing over “Jan, Wier, een ketterse arts voor heksen”.Vera Hoorens is in Leuven hoogleraar sociale en culturele psychologie. Jan Wier blijkt een zeer interessant figuur te zijn die in de zestiende eeuw internationaal bekend wordt om zijn kennis van het fenomeen heksen. Vera Hoorens toont echter aan dat zijn betekenis van een andere orde is.

Donderdag 14 januari 2021: wel of geen doorgang is afhankelijk van richtlijnen RIVM                                                                                                                                                                          Lezing over de strijd bij ’t Capelse Veer. Het is alweer 76 jaar geleden dat het zuiden van Nederland bevrijd werd van de Duitsers. In 2020 hebben we Frans Ruczinsky een lezing laten geven over de bevrijding door de Poolse troepen. Nu vertelt Frans in het bijzonder om de lange strijd, vlak bij ons dorp, bij ’t Capelse Veer. Frans zelf is de zoon van een Poolse strijder en voorzitter van het Generaal Maczek Museum.

Donderdag 11 februari 2021: wel of geen doorgang is afhankelijk van richtlijnen RIVM

Jaarvergadering. Uitnodiging volgt t.z.t.                                           

Donderdag 18 maart 2021: wel of geen doorgang is afhankelijk van richtlijnen RIVM

Luc Selis uit Oostende vertelt ons over de “Belgische scholen in Wereldoorlog I”. Belgische vluchtelingen weken uit naar o.a. Nederland. Speciaal voor hen ontstonden de zgn. Belgische Scholen, zoals ook één in Waspik. Daarnaast ook in Goirle, Oosterhout en blijkbaar ook in Dorst. Luc Selis heeft hier onderzoek naar gedaan. M.b.v. veel informatie die hij van onze HKK gekregen heeft (nog erfgoed van Leon Baeten) is het hem gelukt een grote hoeveelheid informatie te bundelen voor een lezing.

Donderdag 22 april 2021: wel of geen doorgang is afhankelijk van richtlijnen RIVM

Ton Duffhues is directeur van het Atelier Waarden van het Land en specialist Landbouw en Samenleving bij de ZLTO. Hij vertelt ons over “Onze dagelijkse kost en de waarden van voedsel”. Hij gaat in op de geschiedenis van de relatie tussen de productie en consumptie van voedsel, tussen dat wat de boeren en tuinders produceren en de dagelijkse kost van consumenten.

Mei/juni 2021: wel of geen doorgang is afhankelijk van richtlijnen RIVM

Sluiting van het heemkundeseizoen met een dagexcursie.

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur en worden gehouden in ’t Schooltje, Carmelietenstraat 56, of in Den Bolder, Schoolstraat, Waspik. Van alle hierboven genoemde activiteiten volgt te zijner tijd nog meer informatie middels een aparte uitnodiging.

Met vriendelijke groet, Het bestuur.