Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

De oude noordgrens van Waspik - april 2016

De oude noordgrens van Waspik

 

Met het aanleggen van de Bergsche Maas is het noordelijke gedeelte van Waspik, tegen de grens met Dussen, in tweeën gesplitst. Daardoor is dat stukje Waspik, met de nieuwe grenscorrectie, bij de gemeente Dussen gekomen.

In dit gebied zijn verschillende toponiemen bekend. Op de kadasterkaart van 1832 –B2 kunt je ze vinden zoals: Le Petit île = Klein eiland, en Le Grand île = Groot Eiland, Scheisloot, Agter de Gantel, Over de Gantel, Dussensche Gantel en Juffrouwweide. In de archieven komen we nog tegen Het Vlietje en Zijlmanspolderke.

Noordgrens Foto 1

Bert Groenenboom heeft een overlay gemaakt door de kaart van 1832 op een huidige kaart te projecteren. Op de overlay geeft de stippellijn de noordelijke oude grens van Waspik aan. Nu kun je precies zien waar Waspik vroeger eindigde in het noorden. Tot over de huidige Provincialeweg in Dussen.

Mensen die wel eens met de fiets naar Dussen gaan, moeten de oversteek bij Capelse veer maken en dan daar gelijk links de dijk op fietsen. Je komt dan uit bij de Loswal waar je rechts gaat. Je fietst dan in het   Zijlmanspolderke, wat vroeger het Klein en Groot eiland heette.

Zijlmanspolder

Een herinneringssteen uit 1890 van het Waterschap Klein Waspik ligt rechts bij een draaiwiel boven een duiker. (Goed zoeken)

Fiets je verder, dan gaat de eerste weg links richting Perenboom. Maar je moet verder richting het noorden fietsen tot over de weg ( rotonde). Daar waar links de eerste huizen staan liep vlak daarachter   de oude grens van Waspik. Vroeger was dat ook nog de grens tussen de bisdommen Luik, waar Waspik onder viel en Utrecht waar Dussen onder viel.

Op een kaartje uit 1832 zie je de volgende toponiemen:

Noordgrens Foto 2

A- Le Petit île = Klein eiland,   B – Le Grand île = Groot eiland,  C – Vlietje,   D – Dussensche Gantel,   E – Scheisloot,
F – Juffrouwweide,   G - Agter de Gantel,    H – Over de Gantel

Zit je onderweg lekker op het terras van Hotel/Restaurant De Koppelpaarden in Dussen en kijk je naar de overkant van de weg, bedenk dan dat daar, zo ruim honderd jaar geleden, Waspik begon.   Je ziet er nu niets meer van, maar oude kaarten liegen niet.

 

Bronnen:
Periodiek 26, blz. 51 Zijlmanspolderke
Kadastrale kaarten 1832
Collectie Groenenboom : Kaart overlay