Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

De Spie - maart 2013

Wij als leden van de werkgroep toponiemen proberen het terug halen van oude namen van percelen land, water, wegen, enz. Vroeger gebruikte men die toponiemen of veldnamen in plaats van de kadasternummers die nu worden gebruikt.

Een van die namen is: “De Spie”. Wij vonden deze naam in het notariële archief, Sprang-Capelle uit 21 mei 1880, Akte 112. Het betreft een weiland groot 59 aren en 80 ca. Het mooie van deze akte is dat er ook een kadastraal nummer D 293 vermeld staat, dus wij konden gelijk opzoeken waar het weiland zich bevindt.

De kadastrale kaart erbij en kijken of de naam ook iets zegt van hoe het gebied eruitziet. En ja hoor, het is duidelijk een spievorm.

Nu weten de meeste lezers nog niet waar dit is maar we zullen het uitleggen. Als men vroeger via de Vrouwkensvaart naar Capelle ging kon men alleen langs de Geerweg daar naar toe. Een verbinding vanuit de Vrouwkensvaart naar de Juffrouwsteeg in Capelle was er nog niet. Naderhand is er daar wel een particuliere weg bij café de Roskam gekomen, maar daarvoor moest je tol betalen. In 1942 is deze tolweg opgeheven.

De Roskam

De tol bij de”Roskam”
In 1942 werd deze opgeheven, een foto in de krant “Het nieuws van de dag” uit 1942

Ongeveer waar nu het spoorhuisje staat langs de Vrouwkensvaart kon men een zandpad volgen richting zuid oost . Men kwam dan op de Juffrouwsteeg uit. Het pad had de naam van Geerweg de grens tussen Waspik en Capelle. Het stuk land tussen de Geer en de Vrouwkensvaart noemde men vroeger “De Spie” .

De Spie

Bij nummer 26 was in 1832 het land van Mathijs Kivits genaamd “De Spie” . Tevens zie je nog de plaats van de scheidsteen en twee andere toponiemenGeerweg en “Geerwal”.

Het bijzondere van dit gebied was dat op het noordelijkste stukje    aan de weg een scheidsteen stond met erop “Wasbeeck 1670”. Het schijnt dat deze steen pas na de tweede wereldoorlog is verwijderd. Toen is de Geerweg komen te  vervallen, men kon toen gebruik maken van de  kortere en betere weg langs  café de Roskam.

Waar zou deze steen gebleven zijn, is hij ondergegraven of heeft iemand hem meegenomen als herinnering. Weet iemand hierover iets meer te vertellen laat het dan eens weten.

Zo zijn er vele namen waarmee de werkgroep bezig is.

Herkennen jullie de volgende namen, ze zijn alle gelegen in Waspik-Boven. Zoals: Haveresteggeke, Klinkersloot, ’t Fort, Bavodries. Dürpseweg, het Polderke, Palingveld en Bovenste Dijkje. Denk eens met ons mee, wij houden ons aanbevolen op iedere verklaring.