Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Het Spieke - november 2014

 

Het Spieke

De huidige Schoolstraat is nu een prachtige brede geasfalteerde straat met links en rechts een zogenaamde ventweg. Ja, apart is het wel in een dorp, een straat met drie aparte rijbanen.

Oudere mensen weten nog wel dat deze weg was voorzien van kinderkopjes. Hij maakte deel uit van de Provinciale weg van Waspik naar Wagenberg. Deze weg kwam langs “Het Gele Huis” te Oosterhout en eindigde bij “Het Witte Huis” tussen Terheijden en Wagenberg.

Ga je nog verder terug in de tijd, kijk dan eens op een kadastrale kaart uit 1832.

Foto 5 629x800

Dan zie je dat deze straat aangeduid wordt als “Den Kerkepad”., ook wel Bovenpad genoemd.Hij loopt van noord naar zuid, alleen zit er ten oosten een knik in de weg van enkele honderden meters. Die uitstulping was waar nu Den Bolder staat. Dat was de oorspronkelijke weg. Daarna ging de weg weer iets naar het westen en verder in zuidelijke richting tot ongeveer waar nu de Stadhoudersdijk begint.

Waar nu de auto`s over de geasfalteerde weg rijden was in die tijd een stukje weiland. Dit land behoorde aan de Nederlandse Hervormde Kerk en elk jaar werd dit verhuurd. Het bestond uit twee deeltjes: “Het bovenste gedeelte noordelijk en het zuidelijk deel of overig deel”. Met een kadastraal nummer van F294. Het noordelijke stukje land had wel een toepasselijke naam van “Het Spieke”.
Op het bijgevoegde kaartje kun je dit wel zien aan de vorm.