Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Oud Vaartje - maart 2015

 

Oud Vaartje

Toen wij deze toponiem tegenkwamen moesten we gelijk denken aan het huidige `t Vaartje. Zou dit toponiem daar gelegen hebben en waar dan wel? En als er een Oud Vaartje is geweest moet er ook een nieuw zijn. Maar enig water in die omgeving dat daar voor in aanmerking komt is er niet te vinden, ook niet op oude kaarten.

Soms moet je kijken naar kaarten buiten Waspik om er achter te komen dat daar de oplossing te vinden is. Zo kwamen we op de kadastrale kaart van Raamsdonk het Oud Vaartje tegen. Zou dit dan het toponiem zijn dat we zoeken? Vergelijken met de kadastrale kaart van Waspik uit die omgeving zagen we op die hoogte een klein dun lijntje lopen waar niets bij vermeld stond.

Waar is het dan in Waspik vraag je je gelijk af. Nou je moet dan denken aan het gebied ten westen van de Paterswiel, tussen Lageweg en de Voshoorn. Wij hebben ons vermoeden voorgelegd aan Bert Groenenboom, en hij zou, met zijn kennis op kaarten gebied, dit onderzoeken. Na enige tijd kregen wij het volgende antwoord:

Hier een antwoord op de vraag over Het Oud Vaartje in Raamsdonk. Je krijgt de originele kaarten, waarvan ik delen heb samengevoegd tot een overzichtskaart. Je kunt nog net een klein stukje van het Oud Vaartje zien op sectie F van Waspik. Het deel genoemd Raamsdonk-B3 kon ik moeilijk vinden op site ‘Watwaswaar’, want die stond als een afzonderlijk stuk op de complete sectie B3 en wordt op de overzichtskaart van de website anders aangegeven.

Het was een heel gepuzzel en ik had al mijn trucs   nodig om dit te maken. Erg leuk.

Met vriendelijke groet,

Bert

Oud Vaartje

Op deze afbeelding zie je de drie tot een geheel samengevoegde kaarten. Hieruit blijkt dat het dunne lijntje deel uit maakt van het water Oud Vaartje. Zie pijl.

Het Oud Vaartje is gegraven precies in de moervelden tussen Raamsdonk, `s Gravenmoer en Waspik. Het heeft de uitwatering op de ’s-Grevelduinsloot naar de Donge. En wij denken dat deze gegraven is voor de turfwinning in dit gebied.

Wat zo'n klein lijntje op de kaart kan terug voeren naar een nieuw gevonden toponiem. Je moet op elk detail van een oude kaart alert blijven, het staat er niet voor niets op getekend.