Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Expo '40-'45 geopend en boek gepresenteerd

De expositie '40 - '45 is op zaterdag 29 september officieel geopend.

Na een lang uitstel als gevolg van de corona maatregelen was het eindelijk zo ver.  De expositie is een initiatief van de stichting Huis van Waalwijk, in samenwerking met Heemkundekring de Erstelinghe, Heemkundekring Op 't Goede Spoor Waspik, Heemkundekring Sprang-Capelle, Streekarchief Heusden Altene en Waalwijk en Kunstencentrum Waalwijk.

De plechtigheid begon met een kranslegging bij het monument voor burgemeester Moonen en Joop Hoffmans aan de achterzijde van het Huis van Waalwijk. 
De krans werd gelegd door burgemeester Aussems, Cees Kamp en Piet Pruijssers., waarna aan de voorzijde van het Huis van Waalwijk twee vlaggen werden gehesen om de opening van de expo officieel te maken.

Kranslegging gecomprimeerd     Expo opening gecomprimeerd

Presentatie van het boek 'Zoveel Verhalen'

Na de openingshandelingen vond de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek 'Zoveel Verhalen' plaats in de Kerk aan de Haven. Een gezelschap genodigden, waaronder familieleden van de in het boek beschreven slachtoffers waren getuigen van een bijzonder sfeervolle presentaie, waarbij door Ineke van den Houdt, Piet Pruijssers en Yvonne Severs van de drie heemkundekringen een verhaal uit het boek werd voorgedragen, afgewisseld met muzikale intermezzo's door een harpiste en fluitiste van het Kunstencentrum. 

Boekpresentatie Yvonne Severs comp

De coordinator van het hele project, de schrijver Jack Didden lichtte het helaas langdurige proces van totstandkoming toe. Hij memoreerde daarbij het onverwacht overlijden van twee betrokkenen. Leon Baaten, mede-initiatiefnemer en schrijver namens heemkundekring Op 't Goede Spoor en Diny Kamp, eveneens uit Waspik, die de spil was bij de opzet van de bijbehorende expo.

 

Het eerste exemplaar werd daarna overhandigd aan zowel de oude burgemeester Nol Kleingeld als de nieuwe burgemeester Sacha Ausems, beiden onderstrepten het belang van het blijven gedenken van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is voor belangstellenden te koop via onze website.