Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

In Memoriam Nel Mathlener

In Memoriam Nel Mathlener,

Hieronder treft u de tekst van het In Memoriam aan die is opgesteld naar aanleiding van het overlijden van Nel Mathlener, een gewaardeerd en prominent lid van onze Heemkundekring

 

Nel MathlenerBeste, lieve Nel,

Het is mij een eer om aan je laatste verzoek te voldoen om namens onze Heemkundekring Op ’t goede Spoor iets over jou en de Heemkundekring te vertellen.

Nog niet zo lang geleden kregen we het bericht dat je gevallen was en thuis gevonden was. Al snel werd het duidelijk dat je aan je laatste levensfase zou beginnen. Onvoorstelbaar voor iedereen die jou kende, dus ook voor de mensen van onze Heemkundekring.

Samen met mijn medebestuurslid Diny Prins ben ik bij je op bezoek geweest. Hoe makkelijk maakte jij dit bezoek voor ons door zo open over je naderende einde te praten en te vertellen dat je zulke mooie herinneringen hebt aan onze vereniging, aan de vergaderingen aan de keukentafel bij Diny thuis. Je benadrukte ook dat het bestuur zo’n hecht team was en haalde anekdotes op zoals de bijeenkomst van Het Brabants Heem in de schuur van Jan en Diny Prins. Jij had samen met Diny voor de broodjes en de koffie gezorgd. Samen hebben jullie toen alles opgeruimd, zo grondig zelfs dat Diny de volgende ochtend geen bestek meer had in haar keukenla: dat had jij in je opruimwoede allemaal mee naar huis genomen. Je hebt dit nog vaak moeten horen. Wat een genot was het dan om jouw heldere lach te horen.

Zaterdag  2 maart kregen we het al verwachte droevige bericht. Je bent niet meer in ons midden. We hadden je, samen met zoveel anderen, nog graag bij ons gehouden, maar dat was niet meer haalbaar.

Voor al die mensen hier aanwezig wil ik graag even uitleggen wie jij voor ons was en wat je betekend hebt voor ons en de Heemkundekring.

Je stond vanaf 1 augustus 1986 ingeschreven als lid van onze vereniging. In 2008 trad je toe tot het bestuur. Jouw gedrevenheid om kwaliteit te leveren heeft zich daar vaak geprofileerd, getuige ook je inzet voor  het opstellen van een beleidsplan met visie en doelstellingen en het beleid voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Allemaal zaken waar een goed georganiseerde vereniging aan moet voldoen. Je kende dan alle “ins en outs” en je wist dat met een mooi, correct en goed taalgebruik op schrift te stellen.

We zouden je tekort doen als dat het enige zou zijn wat je gedaan hebt, Nel. Integendeel! Als bestuurslid was je ook betrokken bij alle andere aspecten van goed besturen, met een heldere, accurate en verstandige kijk op de zaken. Daarbij werd jouw kennis en kunde graag gebruikt bij het opstellen van brieven, het aanvragen van subsidie naar gemeente en instellingen. Iedereen kon altijd een beroep op je doen. Je liet nooit iemand vertrekken zonder een advies of een helpende hand.

Dat geldt ook naar de werkgroepen, waar je bij betrokken was. Je trad toe tot de redactie van onze periodieken in 1998 en daarmee was je dus in 2023 al 25 jaar lid van de redactie. In die tijd heb je bijna 250 stukjes geschreven. Van jouw hand kwam ook de zestiendelige serie “De Reis door de Tijd van Waspik” voor de website. En uiteraard niet te vergeten de vele gesprekken met dorpsbewoners in de serie “In gesprek met …” Intussen was je vanaf 2008 contactpersoon vanuit die redactie naar het bestuur, en uiteraard ook andersom. Daarnaast maakte je tot voor kort een verslag van alle lezingen en ledenbijeenkomsten die door onze Heemkundekring georganiseerd werden. Je kwam heel vaak met je dochter Marjan en zat dan op de eerste rij aan tafel met balpen en papier.  Een samenvatting daarvan kwam weer terug in de periodieken. Wat zullen ze jou daar missen als redactielid, als schrijver van zulke mooie verhalen en beschouwingen.

En niet te vergeten je bijdrage aan ons Heemkundekoor. Je was hiervan een enthousiast lid.

In 2007 was je betrokken bij Waspik 750 jaar. Jij was auteur van het boek: Waspik 750 jaar. Knap werk, Nel!

Moest de Heemkundekring vertegenwoordigd worden bij recepties, openingen, tentoonstellingen? Jij was erbij…jij maakte tijd vrij.

Op een gegeven moment gaf je aan dat je lang genoeg bestuurslid was geweest, dat de leeftijd mee begon te tellen en dat je afscheid ging nemen van het bestuur. Dat was tijdens de bestuursvergadering van 16-01-2020. In de Algemene Ledenvergadering van 06-02-2020 nam je op je typische bescheiden en dankbare wijze afscheid van onze leden.

Beste, lieve Nel: namens Heemkundekring Op ’t goede Spoor bedankt voor alles wat je voor ons betekend hebt, voor je inzet, je organisatietalent, je humor, je lach, je helpende hand, je betrokkenheid en belangstelling, je oprechtheid. We gaan je missen, Nel. Let een beetje op ons “daar boven” en fluister ons af en toe wat goede adviezen in.

Namens Heemkundekring Op ’t Goede Spoor

Theo van den Burg, voorzitter.