Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Lezing De jaren 80, van doemdenkers tot positivo's

Op  dinsdag 5 okt. 2021 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder,  Schoolstraat 19 te Waspik een lezing over

De jaren tachtig, doemdenkers en positivo’s door…..Ad Rooms

Bij deze nodigen wij u uit om te komen luisteren naar onze eerste lezing van het seizoen 2021-2022. De lezing wordt gehouden in Den Bolder te Waspik. Een grote zaal staat ons daar ter beschikking om geheel conform de richtlijnen van het RIVM u een veilige omgeving te bieden.

 I.v.m. ons aller veiligheid verzoeken wij u vriendelijk een uitslag mee te brengen van uw inentingen. Dit kan een schriftelijke verklaring zijn of een QRcode op uw mobiel. Bij binnenkomst zullen wij dit controleren.

 

Deze lezing gaat over een stuk moderne geschiedenis. En dat is wel toevertrouwd aan Ad Rooms. In zijn arbeidzame leven was hij werkzaam in de hoofdredactie van het dagblad BN/De Stem. Als journalist heeft hij heel wat belangrijke gebeurtenissen uit de Tachtiger jaren van de vorige eeuw verslagen. 

De lezing belicht een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de periode 1980 tot en met 1989. Dat gebeurt aan de hand van bijzondere herinneringen van veel Nederlanders. En niet alleen herinneringen, maar ook foto’s en illustraties roepen een goed beeld op van die tijd.

Het mooie van deze lezing is dat velen van u die tijd zelf meegemaakt hebben. Wellicht komt er aan de hand van de lezing weer van alles naar boven. Het is de tijd van de grote vredesdemonstraties over het al of niet plaatsen van kernwapens in ons land. Wie vergeet de beelden van de krakersrellen rond de kroning van prinses Beatrix? Geen tranen in die tijd, maar rookbommen. En dat allemaal onder het motto ‘geen woning, geen kroning’. Maar ook: de val van de Berlijnse muur, de crisisjaren in het begin van het decennium

Voor de sportliefhebbers was het een geweldige tijd. Twee keer een Elfstedentocht achter elkaar. Daar durven we nu alleen maar van te dromen. Kijk goed die avond naar de plaatjes, want dat zou best echt nostalgie kunnen worden. En wat denkt u van het Europees kampioenschap voetbal? Dat waren nog eens tijden met Van Basten en Gullit. Maar ook: de Tourzege van Joop Zoetemelk en zijn wereldtitel.

Daarnaast denken we  aan de komst van de cd, de eerste computers, draadloze telefoons, kabeltelevisie, spelcomputers. Verder wordt duidelijk hoe het modebeeld er in die jaren  uit zag en waar we naar keken op de televisie. Voor het eerst werd een jeugdjournaal uitgezonden, Zeg eens AA, Koot en de Bie, Bassie aan Adriaan verschenen voor het eerst op het scherm. We maakten kennis met het fenomeen van grote spelshows. En naar welke muziek luisterden we? De Nederpop deed zijn intrede en Madonna verscheen ten tonele. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er gedurende die tien jaar allemaal gebeurde.

Deze nieuwe lezing duurt, net zoals de verhalen over het Rijke Roomse Leven en het leven in Grote Gezinnen, twee keer drie kwartier (exclusief pauze), waarmee ook deze lezing weer avondvullend kan zijn.

Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van

€ 3,50.

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!