Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Lezing "De Slag om het Capelse Veer"

Op  donderdag 12 januari 2023 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor in Buurthuis ’t Schooltje

Carmelietenstraat 56 te Waspik een lezing over

De strijd om ’t Capelse Veer

Door…..Frans Ruczynski

 

Bij deze nodigen wij u uit om te komen luisteren naar de boeiende lezing van Frans Ruczynski over “De slag om ’t Capelse Veer”.

De lezing wordt gehouden in Buurthuis ‘t Schooltje te Waspik. Aanvang 20.00 u en sluiting om 22.00 u. De lezing wordt onderbroken door een pauze van ongeveer 15 minuten.

De Maas vormde na de geallie 1944 de grens tussen bevrijd en bezet Nederland. Het Maasfront werd bewaakt door de 1e Poolse Pantserdivisie. De Poolse soldaten waren bij de plaatselijke bevolking ingekwartierd.

Op 16 december 1944 ontketenden de Duitsers in de Ardennen hun laatste grote offensief. In de daarop volgende nachten staken Duitse parachutisten de Bergsche Maas over om ook hier de geallieerden te verrassen. Gewaarschuwd door o.a. de verzetsgroep Andre vielen de Polen aan. In de aanvankelijke hopeloze strijd, het polderlandschap bood weinig dekking, en ondanks Britse versterkingen liepen zij vast voor de Duitse stellingen. De slag duurde van 28 december 1944 tot 31 januari 1945.

Toen werd met de inzet van Canadese troepen, tanks en artillerie de strijd beslecht.

Alleen al bij deze strijd waren de militaire verliezen aan beide zijden 1200 man; gesneuvelden, gewonden, vermisten en krijgsgevangenen. Er waren rond 350 geallieerde doden en gewonden te betreuren.

De bevolking van deze streek werd hierdoor verdere beproevingen bespaard en kon weer in vrijheid verder leven. Maar de herinnering blijft en wordt sterker naarmate de tijd verstrijkt.

 

Frans Ruczynski, voorzitter van het Generaal Maczek Museum, zal  een inleiding geven over dit bij velen onbekend stuk oorlogsgeschiedenis

Na de lezing volgt een pauze, waarna er een film zal worden getoond over de strijd aan het Kapelsche Veer.

Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van

€ 3,50.

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!

 

Het bestuur van Hkk “Op ’t Goede Spoor” Waspik.