Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Open Monumentenroute en web expositie Waspik 11-09-2021

MONUMENTENROUTE IN WASPIK

In het kader van Open Monumentendag èn ter gelegenheid van GO Waalwijk organiseert de heemkundekring Op 't Goede Spoor op zaterdag 11 september 2021 een open heemkundedag in de vorm van een monumentenroute door Waspik. Het uitgangspunt is het  het thema "Mijn monument is jouw monument". Geïnteresseerden kunnen starten op drie verschillende vertrektijden t.w. 10.00, 11.00 en 13.00 uur. Men kan zich op één van die tijden melden om de route te lopen waarbij het uitgangspunt is dat er wordt gelopen in een groep van maximaal tien personen zodat de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen. Iedereen krijgt een gedetailleerde routebeschrijving uitgereikt. Op elke locatie van de route is iemand aanwezig die iets vertelt over die specifieke locatie. De route start in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 in Waspik. In Den Bolder gaan we in een met oude schoolspullen ingericht lokaal terug naar de tijd van de oude jongensschool. Daarna wordt een bezoek gebracht aan de Bartholomeuskerk, een fraai voorbeeld van een waterstaatskerk. De route wordt vervolgd naar eetcafé Hieriest, vroeger Hotel van Iersel en Hotel de Ploeg waar men met een door de heemkundekring aangeboden korting een kopje koffie kan drinken en informatie kan lezen over de geschiedenis van dit pand. Dan volgt een bezoek aan de buren, wijnhandel van Iersel waar de groep een bezoek brengt aan de wijnkelders en wordt bijgepraat over de geschiedenis door een deskundige wijnkenner. Vervolgens een bezoekje aan het heemhuis van de heemkundekring, gevestigd in het gebouw "'t Speelhuys" aan de Kerkstraat 30a waar de bezoekers worden geïnformeerd over de doelen en werkzaamheden van de heemkundekring. Tenslotte gaat de route naar de voormalige molen aan de Benedenkerkstraat 77 waar nu nog een gerestaureerde romp van rest en wordt men geïnformeerd over de geschiedenis van de molen. Vanaf de molenromp kan indien gewenst een uitgestippelde route worden gevolgd terug naar Den Bolder als eindpunt. Mochten er meer geïnteresseerden zijn dan de drie verwachte groepen van tien personen, dan worden extra tijden ingevoegd waarop die groepen kunnen vertrekken.  Mensen kunnen zich aanmelden via . Deelname is gratis.

 

WEBEXPOSITIE

Voor Open Monumentendag heeft Streekarchief Langstraat Heusden Altena samen met Heemkundekring “Op ’t Goede Spoor” Waspik, Heemkundekring De Erstelinghe en Heemkundevereniging Sprang-Capelle een webexpositie gemaakt over mensen en hun monumenten in Waalwijk.

In deze expositie gaan we op zoek naar de persoonlijke verhalen van mensen bij een selectie van de vele monumenten die de gemeente Waalwijk rijk is. Wat voor band hebben deze mensen met hun monument en waarom is het zo bijzonder voor ze? Lees de inspirerende verhalen en bekijk de foto’s vanaf zaterdag 11 september bij de webexposities op de website van het Streekarchief: https://salha.nl/educatie/webexposition/. Misschien heeft u zelf ook zo een verhaal? Laat het dan weten aan .