Prikbord

donderdag 01 oktober 2020

Van Ad Eikenaar kregen we de volgende reactie op de zoekfoto van een aantal leerkrachten:

1263 (Klik op de foto voor de overige reacties)

Foto 1263 laat meesters en juffen zien van de R.K. Jongensschool Waspik.
Ik zat in de eerste klas schooljaar 1953/1954 bij juffrouw Brokx. (tweede van links)
Ik herinner me dat ze vaak in haar neus peuterde. Ze kreeg door een hoog zijraam een kopje thee of koffie van de buurvrouw, omaatje Rovers, een klein vrouwtje, net groot genoeg om haar de drank door het venster aan te reiken..
Juffrouw Brokx gooide oude kroontjespennetjes door datzelfde raam naar buiten. Hoe graag was ik in die tuin gaan zoeken.
In de kast achter in de klas lagen appeltjes. Op haar lessenaar gezeten werden die geschild en opgepeuzeld. Stiekem zat je dan dat tafereel te bekijken.
Tussen alle oude bankjes was er eentje gloednieuw. Als je iets bijzonders had gedaan mocht je daar zitten als beloning.
Het is me slechts één keer gelukt. Waarvoor weet ik niet meer.

Rechts naast juffrouw Brokx zit meester Baaten van de derde klas. Hij kon heel spannend vertellen.
Zijn zoontje zat ook in de klas. Hij had volgens mij een mooi rond geknipt pagekapsel. Zijn vader was erg streng tegenover hem.
Daar zat ik maar een half jaar (1955/1957). We verhuisden naar Dongen.
Meester van de Rijken (rechts van meester Baaten) herinner ik me ook.  Mijn oudere broer zat bij hem in de vijfde klas.
De andere personen waren er niet toen ik daar op school zat.
Ik mis meester van Dongen. Ik zat bij hem in de tweede klas schooljaar 1954/1955. Hij kon mooi met zijn ogen fronsen: de ene wenkbrauw hoog en de andere laag. Volgens mij woonde hij ergens bij het spoor en was zijn voornaam Cees.
Meester Maas, hoofd van de school, staat er ook niet meer op. Die had de zesde klas. Daar zat mijn broer Ton.
En ook meester Anemaat staat er niet meer op. Die had de vierde klas.

Ik hoop dat er nog mensen zijn in Waspik die iets van die tijd weten.

Ad Eikenaar, zoon van opperwachtmeester van politie, Benedenkerkstraat 101. (Naast Jan Strenge en
Kools)

donderdag 10 september 2020

Bijzondere fietsroute door onze gemeente

De gemeente Waalwijk is een bijzondere fietsroute rijker. Er is een boekje uitgegeven met daarin informatie over 22 plaatsen in de gemeente, die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De route is ruim 37 km lang en voort langs monumenten, beelden, plaquettes en gedenkplaatsen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. De fietsrouteboekjes zijn verkrijgbaar bij de drie startlocaties: Parkpaviljoen Waalwijk, cultureel centrum Zidewinde in Sprang-Capelle en Den Bolder in Waspik.

Fietsroute_Oorlog_0001 Prikbord - Heemkundekring Op 't Goede Spoor

donderdag 03 september 2020

Ondanks de moeilijkheden net de Corona-voorschriften is het toch gelukt weer een mooi jaarprogramma samen te stellen.

Hieronder volgt het overzicht van de geplande activiteiten voor het seizoen 2020-2021. Noteer alvast de datums.

Let op: de eerste twee lezingen (6-10 en 24-11) zijn in SCC Den Bolder en niet in ’t Schooltje. Reden hiertoe is de beperkte bezoekerscapaciteit a.g.v. de richtlijnen van het RIVM. Wij willen onze leden niet teleurstellen om geen plaats te hebben, vandaar dat besloten is uit te wijken naar Den Bolder. Voor de andere lezingen en de jaarvergadering wachten we de ontwikkelingen nog even af.

Najaar excursie: besloten is om deze a.g.v. het Coronavirus niet door te laten gaan.

Dinsdag 6 oktober 2020
Lezing door Louise Parihala over “65 Molukkers in Nederland”. Zij vertelt het verhaal van de komst van de Molukkers naar Nederland en hoe het hun hier vergaan is, hoe zij het ervaren hebben en hoe Nederland en haar bevolking om is gegaan met deze Molukkers. De lezing zal soms onderbroken worden door een zanger die Molukse liederen ten gehore brengt.

Dinsdag 24 november 2020
Vera Hoorens neemt u mee in een lezing over “Jan, Wier, een ketterse arts voor heksen”.
Vera Hoorens is in Leuven hoogleraar sociale en culturele psychologie. Jan Wier blijkt een zeer interessant figuur te zijn die in de zestiende eeuw internationaal bekend wordt om zijn kennis van het fenomeen heksen. Vera Hoorens toont echter aan dat zijn betekenis van een andere orde is.

Donderdag 14 januari 2021                                                                                                                                                                                                                    Lezing over de strijd bij ’t Capelse Veer. Het is alweer 76 jaar geleden dat het zuiden van Nederland bevrijd werd van de Duitsers. In 2020 hebben we Frans Ruczinsky een lezing laten geven over de bevrijding door de Poolse troepen. Nu vertelt Frans in het bijzonder om de lange strijd, vlak bij ons dorp, bij ’t Capelse Veer. Frans zelf is de zoon van een Poolse strijder en voorzitter van het Generaal Maczek Museum.

Donderdag 11 februari 2021
Jaarvergadering. Uitnodiging volgt t.z.t.                                          

Donderdag 18 maart 2021
Luc Selis uit Oostende vertelt ons over de “Belgische scholen in Wereldoorlog I”. Belgische vluchtelingen weken uit naar o.a. Nederland. Speciaal voor hen ontstonden de zgn. Belgische Scholen, zoals ook één in Waspik. Daarnaast ook in Goirle, Oosterhout en blijkbaar ook in Dorst. Luc Selis heeft hier onderzoek naar gedaan. M.b.v. veel informatie die hij van onze HKK gekregen heeft (nog erfgoed van Leon Baeten) is het hem gelukt een grote hoeveelheid informatie te bundelen voor een lezing.

Donderdag 22 april 2021
Ton Duffhues is directeur van het Atelier Waarden van het Land en specialist Landbouw en Samenleving bij de ZLTO. Hij vertelt ons over “Onze dagelijkse kost en de waarden van voedsel”. Hij gaat in op de geschiedenis van de relatie tussen de productie en consumptie van voedsel, tussen dat wat de boeren en tuinders produceren en de dagelijkse kost van consumenten.

Mei/juni 2021
Sluiting van het heemkundeseizoen met een dagexcursie.

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur en worden gehouden in ’t Schooltje, Carmelietenstraat 56, of in Den Bolder, Schoolstraat, Waspik. Van alle hierboven genoemde activiteiten volgt te zijner tijd nog meer informatie middels een aparte uitnodiging.

vrijdag 24 juli 2020

 

I.v.m. wijziging van taken binnen het bestuur zal per 1-09-2020 het secretariaat niet meer zijn: Diny Prins, Vrouwkensvaartsestraat 27b, maar....zie hieronder:

Heemkundekring ‘Op ’t Goede Spoor’

Kerkstraat 4

5165 CG Waspik

Rabobank: NL 31 RABO 0156 5233 53

e-mail:

website: www.goedespoorwaspik.nl

De naam van de secretaris is vanaf die datum: Ton van Baest

maandag 20 juli 2020

Vanaf begin maart liggen i.v.m. met ‘t corona-virus de repetities van het Heemkundekoor “Op ’t Goede Spoor” helaas stil en optredens zijn geannuleerd. Dit is, zoals bij zoveel verenigingen, het geval. Eind juni is er een bijeenkomst geweest van de koorleden, omdat de jaarlijkse “zomerstop” in zicht kwam. Dit werd een gezellig middagje in ’t Schooltje, wat geheel corona-proof werd georganiseerd. We hopen, dat over niet te lange tijd de repetities/optredens hervat kunnen/mogen worden, want het gemis is er. Toch willen we langs deze weg iedereen, ondanks de corona-tijd een fijne vakantiedagen toewensen en voor hen die toch op stap willen gaan, willen we even het volgende meegeven: Verzint, eer ge begint! 

Blijf gezond en zorg goed voor je naaste en jezelf!

Joos Stoop, Heemkundekoor.

20200622 15170220200622 15170220200622 151702Groetjes Joos Stroop / 

donderdag 23 april 2020

 

75 jaar vrijheid
herdenken en vieren vanuit huis

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Door het corona-virus kunnen kunnen veel evenementen, initiatieven en activiteiten niet of niet op de geplande data doorgaan. We betreuren dit enorm en leven mee met iedereen die de afgelopen tijd zo hard gewerkt heeft om zijn/haar project tot een succes te maken. Deze periode van binnenshuis blijven biedt een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan. Ook zorgt het voor veel creativiteit en steeds meer (online) initiatieven ontstaan om mensen te verbinden, verhalen te delen en om te herdenken en vieren vanuit huis. Wij verzamelen op brabantremembers.com dé tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren!
In deze nieuwsbrief delen we alvast verschillende mooie initiatieven uit Brabant en Nederland.Organiseer je zelf een initiatief in het kader van vanuit huis herdenken en vieren? Laat het ons weten door te mailen naar .

zaterdag 29 februari 2020

Degene die ik herken zijn:
2e van links: Juffrouw Schoenmakers (vermoed ik)
3e van Links: Wim Baaten
4e van Links: Nico v.d. Rijken (mijn ome Nico)
Door: Jos de Hond

Rechtsonder, zittend:
Anton Kemmeren
Door: Henk van Suntenmaartensdijk

woensdag 18 december 2019

Op 24 september 2019 heeft het Heemkundekoor een optreden verzorgd in Zorgcentrum "de Wijngaerd" in Made. Het was gemoedelijk en gezellig. De bewoners zongen actief mee en een enkeling waande zich op een dansvloer.

Made 1 800x533           

 Made 2 800x502