Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

De Senspaol nr. 60, november 2022

Dit is een geheel vernieuwde uitgave van het blad van Heemkundekring Op ’t Goede Spoor. Uitgangspunt hierbij was het ‘moderniseren’ ofwel ‘opfrissen’ van het uiterlijk van ons periodiek verschijnend tijdschrift.

De eerste en voornaamste verandering was het geven van een eigen identiteit aan het ‘tijdschrift’, dat tot nu toe met een algemene naam werd aangeduid als de ‘Periodiek’. Daarbij is gezocht naar een koppeling met de naam van de vereniging en de sfeer van de website. Wij hebben daarom gekozen voor het symbool de seinpaal, in Waspiks dialect geschreven als De Senspaol  (De juiste schrijfwijze is van Jos Smits). Ook de vormgeving en het lettertype zijn aangepast. De nummering loopt echter gewoon door, te beginnen met nr. 60, november 2022.

Al met al hopen wij u een meer eigentijds vormgegeven blad aan te kunnen bieden, met natuurlijk wel de inhoud die u gewend bent en die, blijkens de reacties, nog steeds hoog gewaardeerd wordt.

In dit eerste nummer onder de naam De Senspaol leest u onder andere hoe de eerste radio van de familie Smits er uit zag en waar je in de vijftiger jaren zoal naar kon luisteren op de radio. Pure nostalgie!

Verder komt u te weten waar de naam Vrouwkensvaart vandaan komt en hoe de oude Provincialeweg ontstond.

Ons Heemhuis is een filmprojector rijker. Lees het verhaal hierover, maar dat gaat eigenlijk over huisarts Wijffels.

En wist u dat het Maria kapelleke in de Carmelietenstraat al 75 jaar bestaat? Of hoe het Raadhuis in 1897 nieuwe bomen kreeg?

Ook zetten we de bidprentjesverzameling van onze vereniging even in de schijnwerpers en geven we het laatste woord weer aan Johan de Rooy.