Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

De Senspaol nr. 61, maart 2023

Deze tweede uitgave van de Senspaol begint met een bekentenis. Bij het zoeken naar een naam voor onze periodiek hebben wij gezocht naar een woord dat een relatie heeft met het spoor. De Seinpaal was zo’n begrip en in onze ijver om het Waspiks te laten klinken kwamen wij na diverse adviezen op de ‘Senspaol’. Maar al gauw bleek dat die naam hoorde bij de houten telegraafpalen of seinpalen, die vroeger langs de weg stonden. Op de volgende bladzijde legt onze ‘Australische correspondent’ Johan de Rooy dat haarfijn uit.

Gaan wij de naam nu veranderen? Dat is niet nodig, want dit boekje brengt net als de telegraafpaal, de Senspaol, nieuws en verhalen naar iedereen langs het (Goede) Spoor.

De nieuwe uitgave van de Senspaol heeft een zeer gevarieerde inhoud. Er werken maar liefst zes gastschrijvers aan mee!

Anja Maas en Vincent van den Hoven leveren voor het eerst een bijdrage met verhalen over resp. de Waspikse schilder Jan Asselbergs en de Duivensport.

Maja van Helvert heeft weer een bijzonder bidprentje gevonden, dit keer van Wouter Biemans.

Ton van Baest is in het archief van onze Heemkamer gedoken en vond veel informatie over de Eerste Waspikse Mandolineclub.

Onze vaste gastschrijver Jos Smits is met zijn broers op zoek gegaan naar de oude deur van hun vroegere huis en kwam terecht in een depot van her Rijksmuseum.

En natuurlijk Johan de Rooy met deze keer twee verhalen.

Gelukkig was er nog ruimte voor onze eigen bijdragen, waaronder een interessant verhaal over de demping van de Vrouwkensvaart door Jac Jansen.