Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

De Senspaol nr. 62, september 2023

Voor deze uitgave hebben de schrijvers goed doorgewerkt, zodat wij deze keer 56 bladzijden ‘leesplezier’ voor u hebben.

Kent u bijvoorbeeld het verhaal achter het voormalige Wit-Gele Kruisgebouwtje op de hoek van de Schoolstraat en de Stationslaan? Anja Maas dook in de geschiedenis van het consultatiebureau.

En wist u dat er in Waspik een korsettenfabriek was? Jac Jansen vertelt daar alles over.

Zo hebben wij nog meer hopelijk interessante verhalen uit de geschiedenis van Waspik voor u verzameld in deze aflevering van de Senspaol.

Een van die verhalen vertelt over het leven van Bert Langerwerf, een bijzondere Waspikker, die in de wereld bekend stond als de ‘Lizard King’, de hagedissenkoning. Bert was buitengewoon intelligent, zo sprak hij maar liefst twaalf talen en gaf hij lezingen over zijn werk in vele landen. Zijn hagedissenkwekerij in Alabama (Ver. Staten) was de kroon op zijn werk.

Nu er weer op veel plaatsen in de wereld mensen door geweld en onderdrukking getroffen worden, is het verhaal van Vincent van den Hoven over Waspikse hulp aan Polen eigenlijk heel actueel.

Wat ook niet mag ontbreken is een aflevering van ‘Uit de heemkamer’, Ton van Baest laat opgegraven voorwerpen tot leven komen.

Dan de geschiedenis achter een bijzonder bidprentje door Maja van Helvert, dit keer Jeannette Akkermans ( 1911-1929).

En natuurlijk weer de column van Johan de Rooy, onze ‘correspondent’ uit Australië.