Periodiek nr. 43, november 2014

Korte inhoud van deze periodiek:

Korte inhoud:
De inhoud is zeer gevarieerd en bevat een aantal leuke en interessante onderwerpen. Zo kunt u lezen en zien hoe de briefkaart in 1871 werd geïntroduceerd. Die briefkaart werd gebruikt voor korte berichten, er werd toen dus ook “getwitterd”, maar alleen ging dat heel veel langzamer…. Eind 19e eeuw verschenen de eerste ansichtkaarten, soms met tekst er bij of met “Groeten uit Waspik”. Er staan een paar bijzondere ansichtkaarten bij dit artikel, deels uit eigen archief en deels uit de collectie van Waspikker Jan Buijks.
Onder de titel “De koe is terug in de Kerkstraat” leest u over de restauratie van de boerderij aan de Kerkstraat 3 in Waspik. Het dak wordt gesierd door een windvaan met een heuse koe er op.
Een ander interessant verhaal is het verslag van de lezing over de “dodendraad”, een hoogspanningsdraad langs de grens tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Natuurlijk staan er in deze periodiek foto’s van de open dag in ’t Speelhuys, het nieuwe onderkomen van de heemkundekring. Verder nog een aantal kleinere onderwerpen, zoals een artikel over de meer dan anderhalve eeuw oude kastanjeboom naast het voormalige Rabokantoor die zal worden omgezaagd en natuurlijk weer een bijdrage van Johan de Rooij, onze gastschrijver uit Australië, die deze keer in sappig dialect vertelt over zijn diensttijd lang geleden.


Periodiek bestellen?  Stuur een email naar onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en gewenste nummers.

Voor losse nummers kunt u ook naar ons Heemhuis op donderdagochtenden van 9 tot 12 uur (niet tijdens vakanties) Kerkstraat 30a, Waspik.

Het Streekarchief heeft alle nummers in haar bezit en heeft bovendien een index met de inhoud van alle periodieken.