Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 48, april 2017

Deze periodiek van Heemkundekring Op ’t Goede Spoor bevat weer een groot aantal interessante verhalen, zoals een beschrijving van de watermolen die al in 1594 werd gebouwd in het buitengebied tussen Waspik en Raamsdonk.

In een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Van wie bende gai d’r ene….” staat Jurre Verboven centraal. Samen met zijn familie en onze genealogie werkgroep zijn we vier generaties ver in het verleden gedoken om te weten te komen waar zijn betovergrootouders vandaan kwamen.

Interessant is ook het verhaal over Waspikse ‘bleekneusjes’ die in de vorige eeuw om gezondheidsredenen naar kinderkolonies gestuurd werden. Verder gaan we in gesprek met Ad Smits, pater Carmeliet     en oud-pastor van de Theresia/Barthelomeus parochie.

Naar aanleiding van een lezing over ‘Het gezin XXL” die Ad Rooms op een van onze avonden had gegeven, is de redactie samen met de fotowerkgroep op zoek gegaan naar Waspikse grote gezinnen. In deze periodiek staan daar een paar mooie voorbeelden van, u moet daarbij denken aan gezinnen met 14 kinderen!

Ook interessant om te lezen zijn een verslag van de lezing over het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 en natuurlijk de column van Johan de Rooij over 'De zieke'.