Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 51, september 2018

Korte inhoud:

In deze periodiek staan we eerst even stil bij het overlijden van Anton Kemmeren op 27 juli 2018. Anton is twintig jaar lang lid van het redactieteam geweest en heeft aan maar liefst aan 34 periodieken en een groot aantal themanummers meegewerkt. Tijdens een laatste ‘redactievergadering’ op 17 juli in De Stroming hebben we hem nog kunnen bedanken voor zijn inzet en samenwerking gedurende al die jaren.

In dit nummer van de periodiek staat een interessante biografie van een Waspikker: Norbertus Vermeulen. Zijn grafsteen op de begraafplaats naast de Bartholomeuskerk vermeldt dat hij een oud-Zouaaf was van Zijne Heiligheid paus Pius IX. Reden genoeg voor onze gastschrijver Peter Cloosterman om er in te duiken en een onderzoek te doen naar de handel en wandel van deze persoon. Uit het verhaal kunt u opmaken dat hij een bekende bierbrouwer en wijnhandelaar was in de Benedenkerkstraat (op nr. 85) en rond 1880 bij de notabelen van het dorp hoorde!
Verder besteden we weer aandacht aan de lezingen en excursies van de heemkundekring. Immers, de vorige periodiek was jubileum­nummer vijftig, dat geheel gevuld was met verhalen van lezers. Een groot succes overigens, gezien de vele nabestellingen.

Natuurlijk hebben wij ook weer een nieuwe hoofdpersoon in de rubriek ‘Van wie bende gai er ene?’. Verder is er aandacht voor een opgraving van de Archeologie werkgroep en als altijd een leuk verhaal van onze ‘man uit Australië’: Johan de Rooy, dit keer over ‘kookkunst’.