Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 53, oktober 2019

Deze periodiek staat deels in het teken van gebeurtenissen die deze maand 75 jaar geleden plaatsvonden. Immers, op 30 oktober 1944 werd Waspik bevrijd van de Duitse bezetter. Maar daarmee was de oorlog voor de Waspikse bevolking niet voorbij, sterker nog, vanaf oktober 1944 tot de capitulatie van Duitsland op 5 mei 1945 lag ons dorp in de frontlinie met al het leed dat daaruit voortkwam.

De redactie vond in het dagboek van Jo Ruytenberg een indringende en gedetailleerde beschrijving van die dagen. Met dank aan de familie Ruitenberg kunt u in deze periodiek een samenvatting lezen van de belangrijkste gebeurtenissen tussen 17 september 1944 en 1 januari 1945, gezien door de ogen van een 20-jarige dochter van scheepsbouwer Ruytenberg in Scharlo.

Er zijn nog meer verhalen over die tijd, enkele daarvan hebben wij opgenomen in deze uitgave. Bijvoorbeeld het verhaal van de familie Kools, verteld door Wim Kools en van de familie Wijffels door René Wijffels. Voorts een tweetal bijdragen van oud-Waspikkers uit Australië, Johan de Rooy en Jan Berkelmans. Zeer de moeite waard om te lezen!

Het verslag van Arnold de Graauw over het bezoek van de dochter van een Weens meisje dat hier na de oorlog kwam aansterken, sluit mooi bij aan bij deze verhalen.

Maar, zoals u van ons gewend bent, besteden wij ook aandacht aan andere onderwerpen. Naast enkele verslagen van verenigingsactiviteiten is er weer een nieuwe aflevering van de serie ‘Van wie bende gai d’r ene’ met een bijdrage van Bram van den Broek. Bram is de kleinzoon van de bekende aannemer Gerrit van den Broek, die ook een gerespecteerd lid was van de protestantse gemeenschap in Waspik.

Verder vertellen wij u wie het vloerkleed in de Bartholomeuskerk hebben geknoopt, wat een Bevrijdingsrok was en hoe belangrijk de tekening van Piet Smits is voor de Toponiemen werkgroep.