Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 54, februari 2020

In deze eerste uitgave van het nieuwe decennium wordt natuurlijk stil gestaan bij het plotselinge overlijden van onze voorzitter Leon Baaten. Het In Memoriam waarmee de periodiek opent, maakt duidelijk dat zijn overlijden niet alleen voor zijn echtgenote en familie een grote schok en een groot verlies is, maar dat ook de heemkundekring afscheid heeft moeten nemen van een energieke en inspirerende voorzitter. Deze tekst is door Diny Prins voorgelezen tijdens de afscheids­dienst in de Lambertuskerk.

De verdere inhoud van deze periodiek is toch weer voor een deel gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. U kunt in een selectie uit het tweede deel van het dagboek van Jo Ruytenberg lezen hoe hevig de strijd nog is geweest aan de rand van het bevrijde Brabant.
Een belangrijk deel van de strijd is gevoerd door onze Poolse bevrijders, met name in de strijd om de Overdiepse Polder. Het verslag van de lezing over de bevrijding van West Brabant laat u beseffen dat we de Polen niet mogen vergeten.

Van een heel andere orde is het verhaal van Jos Smits over een bewoner van het huis Vrouwkens­vaartsestraat 20 (‘Het oudste huis’). Hij vond in de archieven een boedelbeschrijving uit 1669 behorende bij Peeter Berthouts, de toenmalige bewoner. Ook heeft hij zijn eigen herinneringen aan zijn jeugd in dat huis beschreven. Een mooi ‘terug in de tijd’ verhaal.

Verder kunt u een interessant verhaal lezen van de Toponiemen werkgroep over het kadaster in Waspik, met oude kaarten die u laten zien hoe weinig (of hoe veel) er veranderd is.
Van Diny Kamp hoort u alles over Vrouwenvereniging Lydia van de hervormde kerk in Waspik.
Nel Mathlener is in oktober op bezoek geweest bij Wim en Hanneke Sars, u leest daarover in haar nieuwe aflevering van ‘In gesprek met…’.

Van de serie ‘Uit ons Heemhuis’, die door Leon Baaten was geschreven, publiceren wij helaas de allerlaatste aflevering van zijn hand. Naast enkele verslagen van lezingen is er natuurlijk tot slot ook een bijdrage van ‘onze man in Australië’, Johan de Rooy.