Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 55, september 2020

De tweede periodiek van dit jaar, bevat geen verslagen van lezingen en excursies. Helaas heeft het corona-virus het activiteitenprogramma volledig stilgelegd. Maar de redactie heeft niet stilgezeten en heeft voor u weer een gevarieerd en interessant boekje samengesteld.

Helaas moeten wij weer openen met een In Memoriam, dit keer wegens het toch wel plotselinge overlijden van Hellen Zijlmans. Zij was medeoprichter van onze kring en jarenlang lid van de redactie. Maar bovenal was zij de drijvende kracht achter het boek ‘Thuis in Waspik’.
Wij wensen haar familie veel sterkte met dit grote verlies.

Het hoofdartikel van de periodiek is een bijzonder document, een ‘plakboek’ van Marie Locher, een domineesdochter die rond 1910 een aantal jaren in Waspik woonde. Aan de hand van oude ansichtkaarten beschrijft zij hoe ons dorp er net na de eeuwwisseling uitzag.
Dan een tweetal onderwerpen die met diepvries te maken hebben. Het ene artikel doet ons beseffen dat onze (voor-)ouders nog moeite hadden met het bewaren van bederfelijke etenswaren. Het andere artikel beschrijft een brand in een diepvriesopslag, die de inwoners van Waspik-Boven zich nog als gisteren zullen herinneren!
Kijkt u wel eens om u heen op ’t Vaartje? Dan heeft u wellicht een aantal stenen randen langs de huizen gezien. De betekenis en geschiedenis van deze ‘vloedmuurtjes’ is door de Toponiemenwerkgroep onderzocht. Zij doen verslag van hun onderzoek in een met veel foto’s geïllustreerd artikel.
De rubriek ‘Uit ons Heemhuis’, die Leon Baaten altijd schreef, is weer opgepakt door Ton van Baest. Hij heeft in ons heemhuis het militair zakboekje van Dingeman Kuijsters gevonden. Dat levert een bijzondere inkijk op in het leven van deze dienstplichtig soldaat.
Natuurlijk is een periodiek niet compleet zonder een verhaal van onze Australische correspondent Johan de Rooy. Dit keer speelt de bijnaam van een van onze dorpsgenoten een grote rol in het verhaal.