Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 58, november 2021

Bij het verschijnen van deze periodiek is de afgelopen periode in een aantal opzichten gedenkwaardig te noemen.

In de eerste plaats, omdat we bijna drie maanden geleden plotseling afscheid moesten nemen van ons lid en de spil van veel activiteiten: Diny Kamp. U leest daarover in een In Memoriam geschreven door Theo van den Burg met hulp van andere leden van onze vereniging.

Ten tweede, omdat onze heemkundekring 35 jaar bestaat! Dat is altijd een goed moment om even terug te kijken. Diny Prins neemt u daarom mee in een overzicht van de gebeurtenissen in de afgelopen vijf jaar. Vijf jaar, waarin ondanks de ‘Corona’ toch heel wat gebeurd is. Ook vijf jaar, waarin we helaas enkele zeer actieve leden van onze vereniging moesten missen.

Tenslotte ook, omdat het deze maand 600 jaar geleden is dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. Een grote ramp, die dan ook grote gevolgen had voor deze streek. De Biesbosch is ontstaan en ons dorp is na de ramp op de huidige plek weer opgebouwd. Hoe is dat gebeurd en weten we waar Waspik vroeger lag? ‘Onze’ historicus Han Verschure geeft u de antwoorden in een boeiend verhaal over die gebeurtenis, met als hoogtepunt een beschrijving van de vondst door Wim Donks van een middeleeuwse voorraadpot uit het ‘oude’ Waspik!

Verder leest u in deze periodiek een kort verslag van de opening van de Expo ’40 - ’45 en vertellen wij u hoe de Lage Brug bij het prachtige terras aan het Kronkelpad zijn naam kreeg.

En weet u nog wie of wat de ‘Rakkers’ waren? U leest daar over in de rubriek ‘Uit het Heemhuis’. We sluiten af met een stukje jeugdsentiment, herinneringen aan de Efteling in de jaren 50, door Johan de Rooy.

 

Periodiek bestellen?  Stuur een email naar  onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en gewenste nummers.
Voor losse nummers kunt u ook naar ons Heemhuis op donderdagochtenden van 9 tot 12 uur (niet tijdens vakanties) Kerkstraat 30a, Waspik.
Het Streekarchief heeft alle nummers in haar bezit en heeft bovendien een index met de inhoud van alle periodieken.