Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Periodiek nr. 59, maart 2022

Deze aflevering van de periodiek bevat een scala aan onderwerpen, van familiegeschiedenissen tot een beschrijving van onze nog bestaande zandpaden en van een heuse wolvenplaag.

We openen met de rubriek ‘Uit ons Heemhuis’, het gaat het deze keer over een herdenkingspenning, die Cees Quist mocht ontvangen van de Nederlandse Heidemaatschappij.

Een van de andere verhalen is ons toegestuurd door Maryke Snels uit Zoetermeer. Zij heeft onderzoek gedaan naar de genealogie van de familie Snels. Daarbij ontdekte zij dat de Waspikse geschiedenis van deze familie begon met hoefsmid Thomas Snels, die zich in 1827 vestigde op de Havendijk 2. Bij dit onderzoek stuitte zij op een link met een melkverkoper in Leiden. Een knap staaltje speurwerk!

De redactie kon het natuurlijk niet laten om dan ook maar uit te zoeken wat de relatie van die familie is met de Waspikse slagerij Snels. U krijgt van ons het antwoord op die vraag.

Nog zo’n bekende naam is die van het transportbedrijf Gebr. De Hond. De historie van dit bedrijf en deze familie begint al in 1904. In de jaren dertig van de vorige eeuw waren zij vooral bekend als kolenhandelaars, maar na de oorlog hebben ze zelfs duiven gelost voor de plaatselijke duivensport.

Onze eigen speurder Jac Jansen bewijst met een artikel over de in Waspik geboren Antoon Swolfs dat archieven een onuitputtelijke bron van informatie zijn.

Daarnaast, zoals genoemd, twee artikelen die niet over personen gaan. Een met een opsomming van de nog bestaande Waspikse zandpaden, waar u in deze corona-tijd nog in alle rust van de natuur kunt genieten. Plus een verhaal uit de geschiedenis van Waspik, de wolvenjacht in de eerste helft van de 17e eeuw. Eigenlijk hoogst actueel als je de kranten van nu leest.

Natuurlijk sluiten wij af met weer een verhaal van Johan de Rooy, dit keer vertelt hij hoe ze vroeger omgingen met ziekte en gezondheid.

 

Periodiek bestellen?  Stuur een email naar  onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en gewenste nummers.
Voor losse nummers kunt u ook naar ons Heemhuis op donderdagochtenden van 9 tot 12 uur (niet tijdens vakanties) Kerkstraat 30a, Waspik.
Het Streekarchief heeft alle nummers in haar bezit en heeft bovendien een index met de inhoud van alle periodieken.