Welkom op de website van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor' te Waspik

Themanummer 27, 'Het ging van vader op zoon...'

Waspikse mensen en hun schoenen en leer
juni 2021

Na themanummers over de boeren en over schippers en scheepsbouwers in Waspik, worden in deze uitgave de schoenmakers en de leerlooiers belicht. Ook deze groep maakte in de vorige eeuw een belangrijk deel uit van de Waspikse beroepsbevolking.

Bovendien vervult dit themanummer een lang gekoesterde wens van ons redactielid Jac Jansen. Zijn hele werkzame leven was hij bezig met leer en schoenen en de afgelopen paar jaar heeft hij als vervolg daarop veel archieven doorgespit en gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Dat leverde veel mooie verhalen en interessante geschiedenissen op, waarmee met gemak een boek gevuld kon worden.

De titel die dit themanummer heeft meegekregen, ‘Het ging van vader op zoon…’, geeft al aan dat het vak van leerlooier en schoenmaker een lange historie heeft. In het inleidend verhaal beschrijft Jac Jansen hoe de eerste sporen daarvan in Waspik gevonden zijn bij een bodemvondst in de Oudestraat. Vervolgens neemt hij ons mee door de archieven, waar nog verrassend veel sporen van de looierij en schoenmakerij in Waspik te vinden zijn.

In het tweede deel geeft hij beschrijvingen van de Waspikse bedrijven die hij in de archieven is tegengekomen. Mooie getuigenissen van de soms wonderlijke, maar ook wel treurige verhalen over verdwenen ambachten en over ondernemingszin van Waspikkers.

Speciale uitgave met ringband